Geluidsoverlast door auto’s en motoren

Auto’s, motoren en scooters zijn ideale vervoermiddelen die dan ook veelvuldig worden gebruikt. Maar het kunnen ook stoorzenders zijn. Vooral als je aan een doorlopende weg woont. Dan heb je dagelijks last van tientallen of misschien wel honderden motorvoertuigen die jouw huis passeren. Maar geluidsoverlast kan ook veroorzaakt worden door buren. Bijvoorbeeld door een buurman die in het weekend aan zijn oldtimer knutselt en veelvuldig de ronkende motor stationair laat draaien. Dat is natuurlijk geen pretje, maar er is ook wel iets tegen te doen!

Wat valt onder geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is voor iedereen anders. De één heeft sneller last van een ronkende motor die voor de deur stationair staat te draaien terwijl de ander het nog geeneens hoort of er zich niet aan stoort. Of auto’s die over de weg rijden. De één vindt het een vreselijk geluid en een echte stoorzender terwijl de ander er niets om geeft. Feitelijk is geluidsoverlast pas echt geluidsoverlast als het harde geluid langdurig klinkt en dus een bepaald aantal decibel overschrijdt. Anders spreken we over geluidshinder dat evengoed minder prettig kan zijn.

Wat kun je doen tegen geluidsoverlast?

De grote vraag is natuurlijk wat je tegen geluidsoverlast buren kunt doen, maar het spreekt voor zich dat je natuurlijk in gesprek kunt gaan met de veroorzaker. Stel dat er een buurman regelmatig aan zijn auto sleutelt en deze vaak stationair laat draaien, kun je aan hem vragen om dat te minderen. Het helpt vaak wel als je met meerdere buren een front kunt vormen, want van één klacht wordt een buurman niet koud of warm. Wanneer meerdere mensen hem op het geluidsoverlast dat hij veroorzaakt attenderen, komt de boodschap wellicht beter over.

Wanneer schakel je de hulp in van de wijkagent?

In extremis kun je natuurlijk ook een wijkagent, woningcorporatie of verhuurder inschakelen en een formele klacht indienen. Dit doe je eigenlijk pas op het moment dat je er gezamenlijk niet uitkomt en dat het geluidsoverlast blijft aanhouden. Een wijkagent is vaak een goede bemiddelaar om een dispuut tussen buurtbewoners op te lossen terwijl een woningcorporatie of verhuurder stappen kunnen ondernemen om bijvoorbeeld de veroorzaker sancties op te leggen of zelfs het huis uit te zetten. Maar dit zijn slepende en langdurige trajecten waar je het liefst niet aan wilt beginnen.

Wat kan ik doen tegen geluidsoverlast door verkeer?

Tegen het geluid van auto’s en motoren die door je straat rijden is weinig te doen, maar je kunt wel maatregelen nemen om er minder last van te hebben. De meest extreme oplossing is om natuurlijk een andere woning te zoeken, maar je kunt ook nadenken over het goed isoleren van de woning, het (laten) plaatsen van dubbelglas en ‘s nachts kun je natuurlijk oordopjes indoen. Natuurlijk kun je ook altijd het gesprek aangaan met de gemeente. Om uit te zoeken en te overleggen om iets te doen tegen het geluidsoverlast van het verkeer. De gemeente kan vaak kijken of er maatregelen te treffen zijn, zoals het verlagen van een maximum snelheid of het plaatsen van een geluidswand als het geluidsoverlast veroorzaakt wordt door een nabijliggende snelweg. Ook hierin is het belangrijk om draagvlak bij de buren te creëren, want alleen bij klachten van meerdere huishoudens is een gemeente bereid om de zaak te onderzoeken.

admin

Read Previous

Zo weet je welke dakdragers op jouw auto passen!

Read Next

Fijne vervoersmiddelen in Den Haag