Als je een nieuwe auto aanschaft heb je doorgaans de keuze uit twee soorten brandstoffen: benzine en diesel. Wat is nou precies het verschil tussen deze twee brandstoffen en welke is voor jou het voordeligst? In dit artikel lees je wat de belangrijkste verschillen zijn tussen benzine- en dieselauto’s.
1. Benzineauto
Een dieselauto lijkt voordeliger dan een benzineauto. Dit is echter sterk afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die je per jaar rijdt. Het grote voordeel van een benzineauto is dat de wegenbelasting laag ligt. Gebruik je je auto relatief weinig? Dan zal een benzineauto een betere keuze zijn.
Dieselauto
Als je veel kilometers maakt per jaar, is het voordelig om een dieselauto te rijden. De brandstofprijs van diesel voor dieseltanks ligt lager dan die van benzine. Oftewel: hoe meer kilometers, hoe goedkoper je rijdt. Bij lichtere auto’s ligt dit omslagpunt rond de 13.500 km, bij zwaardere auto’s ligt het omslagpunt rond de 14.500 km. Echter is de wegenbelasting van een diesel aanzienlijk hoger dan die van een benzineauto.
3. De werking van de motor
Beide motoren maken gebruik van een mengsel van fossiele brandstoffen dat verbrand wordt waardoor er energie ontstaat. Het verschil zit in het ontstekingsmechanisme. Bij een benzinemotor wordt de brandstof door middel van een bougie ontstoken, terwijl de brandstof in een dieselmotor ontstoken wordt door zelfontbranding.
4. De voor- en nadelen
Voordelen van een benzineauto
- Lagere wegenbelasting;
- Milieuvriendelijker en zuiniger rijden in de stad;
- Kosten van onderdelen zijn relatief laag;
- Stoot minder fijnstof uit;
- Groter aanbod;
- Voordeliger als je jaarlijks onder de 13.500 à 14.500 km rijdt.
Voordelen van een dieselauto
- Langere levensduur van de motor;
- Vergt minder onderhoud;
- Gemiddeld 25% zuiniger dan een vergelijkbare benzineauto;
- Meer koppel en trekvermogen
- Geschikt(er) voor lange afstanden;
- De brandstofprijs is lager bij een dieselauto;
- Is gemiddeld voordeliger boven de 13.500 à 14.500 km per jaar.